Flytvästen – så här ska du tänka

En bra flytväst kan göra skillnad mellan liv och död om olyckan är framme. Ta för vana att alltid bära den när du vistas i båten och samma gäller för dina passagerare.
Små barn kan med fördel alltid bära sin flytväst i närheten av vatten för att minska risken för drunkning. Det finns även flytvästar för djur.

Enligt Transportstyrelsen inträffar de allra flesta drunkningsolyckor i lugnt väder nära land, där båten kantrar och någon faller överbord. Undersökningar visar att de flesta är dåligt förberedda för att någon faller i eller på grund av olycka behöver hoppa överbord.

För att veta vilken typ av flytväst du ska köpa behöver du ställa dig följande frågor:
Vem ska använda den? När ska den användas? Kan personen simma och hur bra? Är personen vattenvan? Flytvästen ska under alla omständigheter vara det plagg som bärs ytterst. Den ska även vara CE-märkt och väl anpassad till bärarens vikt och storlek.
Här följer exempel på några typer av flytvästar:

Flytplagg 50N
Ska användas under lugna förhållanden av simkunniga personer. Den benämns även som seglarväst, flytjacka och fiskeväst. Den är smidig att röra sig i vilket är bra om du ska fiska eller göra andra aktiviteter som kräver obehindrad rörelse.

Räddningsväst 100N
Den här västen är bäst för personer som inte kan simma eller har dålig vattenvana. Den är också det enda alternativet för användning på barn. Västen är alltid orange eller röd och har en krage. Flytkraften sitter på framsidan så bäraren hamnar rätt i vattnet. Västen har alltid reflex och visselpipa. Den är bra att använda om man befinner sig på vatten där det finns risk att det tar lite tid innan hjälp anländer.

För barn gäller särskilt att västen har krage och är anpassad efter barnets storlek och vikt. Om den inte passar ordentligt så hamnar flytkraften fel och effekten kan bli omvänd. Den ska vara svår för barnet att ta av sig men enkel för en vuxen att klä på. Grenbandet ska vara ordentligt spänt med max 5cm mellan grenen och bandet. Det kan vara bra för barnet att få prova bada med flytvästen så att han eller hon får känna hur det känns i vattnet.

Räddningsväst 150N
Det här är den väst som har bäst förmåga att vända dig rätt om du trillar i. När den är i outlöst läge ger den stor rörelsefrihet. I kontakt med vatten blåses den här västen upp automatiskt med hjälp av en gaspatron. Den har reflex, visselpipa och en lyftögla. Den begränsar möjligheten att simma samt kravla upp i en båt men den håller dig i rätt läge tills hjälp anländer. Västen kräver regelbunden inspektion för att säkerställa att den fungerar som den ska år efter år. Västen ska endast användas av simkunniga och är olämplig för barn.

Säkerhetslina
Om du har ordentliga fästpunkter i båten och en löplina från för till akter så kan du utöka sjösäkerheten med en sele och säkerhetslina som du kopplar ihop. Båda måste vara CE-märkta och fastsatta enligt föreskrifterna.

Testa vår båtkonfigurator
Svårt att hitta båt till familjen?