Båtvett, för allas säkerhet på sjön

För en säker och skön båttur är det bra att ha koll på hur man beter sig ute på sjön

  • Använd alltid flytväst

Flytvästen ska alltid vara på vid färd och man sitter ner i båten så länge den förflyttar sig. Behöver ni byta platser med varandra, gå en i taget. Tänk på att lasta båten i jämvikt så att den inte kantrar åt något håll. Oavsett om din båt är stor eller liten så för en trygg färd gäller att flera personer ombord ska kunna hantera båten. Att starta och stänga av motorn, köra, styra och lägga till kan även barn lära sig. Om olyckan skulle vara framme så är det viktigt att alla vet vad som ska göras.

  • Stanna båten direkt när någon faller i vattnet

Faller någon i vattnet, stanna båten direkt. När någon ska dras upp i båten görs det alltid från båtens akterdel. Ha alltid något emellan dig och personen i vattnet, tex en åra. Den “förlängda armen” minskar risken för att själv trilla i. Behöver du kalla på uppmärksamhet och hjälp från andra båtar så vinka långsamt med båda armarna över huvudet och åt sidorna. Det är alltid bra att ha med sig en reservpaddel/åra om det blir motorhaveri. Ta för vana att alltid meddela vart ni ska och hur länge ni tänkt vara borta. Alkohol och båtkörning hör inte ihop!

  • Sänk farten i hamnar

För den goda stämningen bland båtfolket så finns det några oskrivna regler som mest går ut på vanligt folkvett. Sänk farten när du kör in i hamnar så du inte riskerar att köra på någon. Har du en större båt med kraftfull motor som ger höga svallvågor är det en självklarhet att köra sakta förbi mindre båtar, kajaker etc.

  • Visa respekt och hjälp andra

Ligger du vid brygga är det trevligt om du hjälper till med tampar och annat när det kommer andra båtar som ska lägga till. Se till att inte lägga packning och tampar på bryggan utan ha dina saker nere i båten så att andra inte behöver kryssa emellan på bryggan.

Tänk också på att inte spela alltför hög musik eller vara högljudd utan visa hänsyn. Om du har stannat i hamn för att tanka eller liknande så lämna din bryggplats när du är klar till andra som behöver göra samma sak. Kommer du in i en naturhamn så anses det inte okej att “reservera” klippor eller liknande till dina båtkompisar tex genom att ställa ut solstolar, det är först dit som gäller.

Som nybörjare är det bättre att fråga än att anta. Båtkultur handlar mycket mer om att hjälpa och stötta varandra än vad man gör i andra sammanhang.

Testa vår båtkonfigurator
Svårt att hitta båt till familjen?