Båtvett – för allas säkerhet på sjön

Säker och ansvarsfull båtfärd: Regler på sjön och båtvett

För att säkerställa en trygg och angenäm upplevelse på sjön är det viktigt att vara väl införstådd med grundläggande regler på sjön och båtvett. Att använda flytväst är en grundsten i säker sjöfart och bör alltid prioriteras.

 

Flytvästen

Flytvästen är din bästa vän på vattnet och ska bäras konstant under färden. Se till att alla ombord sitter säkert och att flytvästen är korrekt anpassad och påsatt. Vid behov av att byta plats, gör detta metodiskt för att upprätthålla balans. Balansera båten korrekt för att förhindra kantring, och försäkra att flera personer ombord är kompetenta i att hantera båten i alla situationer.

 

Agera omedelbart om någon faller överbord

Om någon olyckligtvis faller överbord, stanna båten direkt och agera snabbt men lugnt. Använd en åra eller annat hjälpmedel för att bistå personen tillbaka till båten, företrädesvis från akter n för att minska risk för ytterligare olyckor.

 

Minska farten och visa hänsyn

När du närmar dig hamnar, sänk farten för att undvika olyckor och minska svallvågor. Detta är särskilt viktigt för större båtar. Respektera andra sjöfarare genom att visa hänsyn vid bryggor och i hamnar, hjälp till där det behövs och håll ordning ombord.

 

Ljudnivå och hamnetikett

Var medveten om din ljudnivå, både i form av musik och samtal. När du är klar vid bryggan, gör plats för andra. Respektera naturen och gemensamma utrymmen genom att inte ta upp mer plats än nödvändigt.

Att följa dessa regler och råd för båtvett bidrar inte bara till din och andras säkerhet utan även till en mer njutbar upplevelse för alla på sjön. Som nybörjare, tveka inte att fråga mer erfarna båtägare om råd. Båtlivet är en gemenskap där vi hjälps åt.

Tillsammans kan vi göra våra vatten säkrare och mer njutbara för alla.

Testa vår båtkonfigurator
Se våra flytvästar