Vintern är på ingång och båtsäsongen går mot sitt slut. Vi hoppas du haft en fin säsong med oss på Pioner Boats och vi vill nu dela med oss av en del tips över hur du förvarar din båt under vintern.

TIPS 1: Töm dubbelskrovet på kondensvatten

När luftens temperatur i skrovet blir allt lägre kan det uppstå kondensvatten som fryser till is – om skrovet inte töms. Därför är det viktigt att leta rätt på pluggen och sedan luta båten för att se till att allt vatten försvinner.

TIPS 2: Ta ut batteriet

När du vinterförvarar din Pionerbåt så är det bäst att ta ut batteriet. Det är ju onödigt att det laddas ur när båten inte används? Då undviker du även batteriets skaderisk. Ett tips är att underhållsladda batteriet under vintersäsongen så att det är redo när båten ska sjösättas.

TIPS 3: Välj rätt förvaringsmetod

Båttypen är det som avgör vilken förvaringsmetod som är bäst för just din båt.

Rorkultsbåtar

Rorkultsbåtar kan antingen ligga rättvända eller upp och ner. Tänk på följande:

  • Ge motorn den service som tillverkaren av motorn rekommenderar
  • Se till att låsa in motorn någonstans säkert för att minimera stöldrisken
  • Ifall du har möjlighet, genom att lägga båten upp och ner så skapar skrovet sitt eget skydd mot regn och rusk. Låt båten exempelvis ligga på träbjälkar för att skapa distans till marken, då undviker du kondensvatten.
  • Om du förvarar båten rättvänd så tänk på att överdraget har rätt lutning. Dels för att skydda båten och dels för att undvika att snö och is tar sig in.

Styrpulpet

Båtar med styrpulpet förvaras i vanligtvis inte upp och ner. De bör stå rättvända på en båttrailer eller liknande. Och det här är också viktigt att tänka på:

  • Det smidigaste är att låta motorn sitta kvar eftersom installationen är mer omfattande än en rorkultsmotor. (Vi tipsar dock om att kontakta ditt försäkringsbolag för information vad som gäller just i ditt fall).
  • Ta bort eventuella spännband som använts vid transport, då slipper skrovet utsättas för onödig belastning.
  • Om båten står utomhus, använd överdrag med lutning för att undvika att snö och is tar sig in.

TIPS 4: Lämna regndräneringen öppen

Om båtens överdrag blåser av så finns det risk att regnvatten tar sig in. Därför är det bra att lämna dräneringen i båten öppen så att vattnet kan ta sig ut. Men se då också till att båten lutar något mot dräneringen. Sen kan det även vara skönt att tömma båten på textilier och annat som kan ta onödig skada av fukt.

Vill du ha fler båt-tips?

Ladda ner Pioners Checklista - Välj rätt motorbåt åt familjen!
Ange din mailadress nedan så skickar vi guiden till dig.