Sjösjuka – så funkar det

En båttur kan gå från härlig till outhärdlig om någon drabbas av sjösjuka. En del drabbas aldrig medan andra knappt kan tänka på att åka båt utan att bli gröna i ansiktet. Oavsett om du har blivit sjösjuk eller inte så står det helt klart att alla människor med fungerande balanssinne kan drabbas. Men, det går att förebygga, det går att lindra besvären och det går att bli av med den!

Sjösjuka beror på att det uppstår en konflikt i hjärnan när den tolkar informationen från balansorganen, ögonen och kroppen och jämför den med minnesbilder i balanssinnet som referensram. När vi är på en båt i hög sjö så säger kroppen att den är på fast mark medan balanssinnet och ögonen berättar att allt rör sig åt olika håll.

De vanligaste uttrycken för sjösjuka är plötslig trötthet, gäspningar, illamående och kräkningar. Du förebygger sjösjuka genom att ha ätit ordentligt dagen innan och under färden äta lite men ofta. Drick mycket vätska men undvik koffein och alkohol. Försök att inte oroa dig då oro förvärrar symtomen. Det är också bra att titta på horisonten för att få en fast referenspunkt. Undvik starka lukter då de kan öka illamåendet.

Om du drabbas lindrigt av sjösjuka räcker det oftast med tipsen ovan för att förhindra den men om du är känslig finns läkemedel både receptfria och receptbelagda. Det finns tabletter, tuggummin och plåster. En del använder akupressurarmband i förebyggande syfte.

Har sjösjukan redan slagit till kan du försöka vistas i den del av båten som gungar minst. Blunda för att vila hjärnan från alla intryck och avled tankarna med att till exempel lyssna på musik. Om du har möjlighet, lägg dig och vila, det bästa är om du kan somna en stund.

Testa vår båtkonfigurator
Allt du behöver ha med dig vid båtcamping