Båt och fiske

Fiska från båt – En upplevelse för familjen

Att ge sig ut på en fisketur med en fiskebåt är ett fantastiskt äventyr för hela familjen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren. För att ge er inspiration och värdefulla tips har vi intervjuat Christofer Brugge, en erfaren fritidsfiskare och familjepappa som har en stark koppling till fiskebåtar och fiske i Stockholms skärgård.

Jag började köra fiskebåt innan jag ens fick köra moppe. När man bor på en ö finns det inte så mycket annat att göra,” säger Christofer, som numera ägnar sig åt fiske året runt.

Christofer, som har vuxit upp i skärgården, har varit en passionerad fiskare ända sedan han var en liten grabb. Nu spenderar han sin tid med att fiska både ensam och tillsammans med sina barn.

Fisket blir själva anledningen till att ge sig ut, men det är verkligen umgänget med barnen som gör det så fantastiskt. De älskar att följa med, ta en tur med fiskebåten, campa och fånga några abborrar. Att tända en brasa på kvällen. Det är verkligen en mysig upplevelse.

För att kunna stå stadigt och förflytta sig säkert i fiskebåten är det viktigt att ha en stabil och välutrustad båt. Storleken på fiskebåten spelar också en viktig roll; en för liten båt kan bli överlastad och svår att manövrera. Christofer påpekar att det också handlar mycket om ens egen erfarenhet och sjövana.

En vacker dag med lite vind kan man fiska på olika sätt från fiskebåten, men det är viktigt att inte ge sig ut på större vatten än vad båten och man själv klarar av.

Även om teknisk utrustning som ekolod kan vara spännande, anser Christofer att det inte är avgörande för att få en lyckad fisketur.

Det går utmärkt att fiska utan ekolod också, men det kan underlätta som med alla hjälpmedel. Ekolodet ger dig information om djupet under fiskebåten, så se till att inte köra för fort så att du hinner uppfatta all information. Om man använder det på rätt sätt kan det verkligen vara ett bra verktyg.

För att öka dina chanser att få napp är det viktigt att ha kunskap om den fisk du vill fånga, som vilka typer av vatten den föredrar och vad den gillar att äta. Även vattentemperaturen spelar en avgörande roll.

En temperaturskillnad på endast två grader kan vara skillnaden mellan att få fisk eller inte.

Christofer har investerat i en elmotor till sin fiskebåt. Han tycker det är en enorm fördel att kunna förflytta sig nästan ljudlöst och slippa dra ankare för att stå stilla. Det är också mer miljövänligt.

Elmotor är det bästa som hänt sedan skivat bröd!” skrattar han och fortsätter
“mitt batteri håller för två dagars fiske ungefär, perfekt för en helg. Inga avgaser som luktar illa. Det blir en optimal naturupplevelse att sitta där i tystnad.

Testa vår båtkonfigurator
Allt du behöver ha med dig vid en fisketur