Spinnfiske – action i varje rörelse

Spinnfiske är det folkliga sportfisket med många variationer och svårighetsgrader.
Alla kan fiska med den här metoden, viktigast är att lära sig kastet och när det är dags att släppa linan. Betets vikt hjälper till att få ut linan och sen vevar man hem det igen, i bästa fall med en fisk på kroken. Grundutrustningen är ett spö, rulle, en lina av nylon eller en flätlina och givetvis beten. Spinnfiske gör sig lika bra från båt som från land.

För ett effektivt kast bör betet hänga ungefär 15 cm från den yttersta öglan på kastspöet.
Tänk dig att spörörelsen, kastet, är som en klocka och mitt ovanför ditt huvud är klockan 12.
För kastspöet bakom ryggen i en kontrollerad rörelse till kl 3, sen snärtar du iväg spöet framåt och när spöet når “klockan 10” släpper du linan. När du släppt får betets vikt ut linan i vattnet och efter det är det bara att börja veva tillbaka och hoppas på napp.

Utrustning för spinnfiske är varierad och finns i utföranden som passar allt ifrån förstagångsfiskare och barn till riktiga proffs. För att veta vad du behöver, utgå ifrån vart och vad du vill fiska och vilken erfarenhet du har. Tunga drag och tunga fiskar kräver kraftigare spö och lina. Vill du fiska mindre fiskar med jigg är det roligt att ha flätlina och ett ultralätt spö. Den stumma linan gör att du kan känna varenda liten rörelse.

Fiskespön finns för olika kastlängder och vikter. De kallas haspelspön eller spinnspön.
Rullen med lina kan antingen vara en öppen rulle, en multirulle eller en inkapslad variant.
Haspeln är den vanligaste. Den inkapslade är en jättebra nybörjarrulle då du bara behöver hålla in och släppa en knapp när du kastar ut. Multirullen gör sig bäst till tyngre beten och för dig som har lite mer erfarenhet. En flätlina är stum men går lätt av, nylonlinan däremot är elastisk men kan tyvärr trassla ihop sig. Det finns även en så kallad osynlig lina, fluorcarbonlina, som sjunker lite i vattnet.

Beten är nästan en hel vetenskap i sig men de vanligaste kallas skeddrag, wobbler, spinnare och jigg. Det kan vara smart att köpa drag med beteslås så du enkelt kan knäppa av och på olika beten utan att behöva göra en ny knut varje gång. Skeddrag imiterar en snabbsimmande fisk och de är oerhört populära. Om du varierar hastigheten när du vevar in linan har du bäst chans till napp. Fiskar du där det finns många olika djup är wobbler ett säkert bete eftersom den liknar småfisk. Spinnare sjunker långsamt i vattnet och ger ifrån sig ett surr som drar till sig fiskarnas uppmärksamhet. Spinnare kräver lite koll på tekniken men erfarna fiskare brukar tycka att de är de bästa dragen att fiska med. När du fiskar med jigg kastar du ut den och låter den sjunka. Sen vevar du hem den med ryckiga rörelser så att den studsar på botten. Jigg har kroken uppåt så att den inte så lätt ska fastna, den är dessutom tung så den fungerar fint att kasta ut även i motvind. Jigg är ett lättfiskat drag.

Testa vår båtkonfigurator
Allt du behöver ha med dig vid en fisketur