Trollingfiske

Trolling är en metod som kräver att du kan fiska från båt och går ut på att du släpar betet efter båten när du kör. I gengäld kan det generera stor fångst vid ett tillfälle och du kommer också åt fiskeplatser som inte går att nå med vanligt strandfiske. Lax, Öring och Gös är populära arter att dra upp med trolling så det är definitivt en hobby som sätter mat på bordet.

Trolling går att göra med ett eller flera spön på samma gång. Även om du är nybörjare så är det enkelt att komma igång. Det viktiga är att båten och utrustningen är rätt anpassade för uppgiften. Storleken på båten är inte lika viktig som att den är stabil och säker. När det gäller motor så kan det vara en rolig uppgradering att köra på elmotor. Den är mycket tyst vid färd och och det kan ge helt nya upplevelser av fisket.

Det finns flera smarta tillbehör att utrusta din båt med för en smidig trollingtur. Spöhållare som monteras i aktern och ett ekolod för att hitta fisken är bra exempel på detta. Om du har en GPS är det alltid roligt att markera ut bra fiskeställen tills nästa gång du ska ut.
För själva fiskeutrustningen så lönar det sig att investera i en hållbar utrustning då den utsätts för ganska hård påfrestning. Satsa på rejäla spön avsedda för trolling med extra ringar på och som är anpassade för lite tyngre beten, multirullar med bra linkapacitet och en rejäl håv.

För bästa fiskelycka gäller att lyckas med kombinationen av bete eller drag och hastighet på båten. Ta reda på i förväg vilka fiskar som trivs där du tänker fiska och anpassa beten och drag efter det. Vana trollingfiskare säger dock att hastigheten på båten är minst lika viktig som rätt bete.
Kör du med flera spön så kan du lätt skapa illusionen att det far ett stim efter båten. Slutar det plötsligt att nappa så prova att sänka eller höja farten. Då du ska fiska och köra samtidigt så är det mer noga än annars att ha bra ordning i båten. Håvar, verktyg och annat ska helst vara fastlåsta och ligga på sin utsedda plats under färd. När det nappar på flera spön samtidigt vill du inte snubbla på saker och trilla överbord, eller ännu värre- tappa fångsten!

Glöm inte flytväst, halkfria skor och ordentliga kläder – det är mycket roligare om du kan slappna av.

Testa vår båtkonfigurator
Allt du behöver ha med dig vid en fisketur