Miljövänlig bottenfärg

Miljövänliga bottenfärger

En stor del traditionella bottenfärger innehåller gift och så kallade biocider. Dessa bottenfärger är skadliga och påverkar miljön och levande arter negativt.

Idag finns det alternativ som är mer miljövänliga och som inte innehåller biocider, men fortfarande används bottenfärg med biocider. Vilken bottenfärg man ska använda beror först och främst på var i landet man ska ha båten. Olika regler gäller till exempel för västkusten och östkusten. För insjöar och mälaren behövs ingen bottenfärg.

Ett alternativ till traditionella bottenfärger med gift är att använda bottenfärg som enbart verkar på en fysisk väg till exempel att färgen skapar en hård struktur på skrovet som gör det svårt för alger, havstulpaner och musslor att växa sig fast på skrovet. Det är dock viktigt att läsa på vad dessa produkter innehåller och att dessa inte innehåller skadliga ämnen som kan läcka ut när man kör båten eller spolar av den.

Tips när man köper bottenfärg:

  • Säkerställ att färgen är godkänd av kemikalieinspektionen. På produktens förpackning ska det finnas ett registreringsnummer, uppgifter om användningsvillkor och behörighetsklass.
  • Ta reda på vilka bottenfärger som passar där båten ska ligga. Olika villkor gäller för olika platser. Läs mer på kemikalieinspektionen.

Helt miljövänliga bottenfärger finns inte utan vi rekommenderar istället alternativ som till exempel att tvätta av botten på båten under säsongen. Har man en båt som är enkel att ta upp på trailer är detta det enklaste sättet. Spola av botten med en högtryckstvätt eller använd borstar och vatten. Viktigt att detta görs vid en avspolningsplats som samlar upp eventuell gammal bottenfärg.

Ett annat alternativ är att använda en borsttvätt som finns utplacerade i våra skärgårdar. Då behöver man inte ta upp båten utan man åker till en borsttvätt likt en biltvätt som borstar rent undersidan av båten. En borsttvätt klarar av båtar upp till 25 fot. Det tar ungefär 15 minuter att borsta av botten.

Ett annat bra miljövänligt alternativ är att skaffa en skrovduk som man kör upp på vid sin förtöjningsplats. Detta gör att algerna inte kan fästa på båten lika bra. Efter säsongen tar man upp duken och spolar av den. Det finns dukar som passar båtar upp till 32 fot.

Har man en god budget kan man skaffa en båtlyft som höjer båten ur vattnet när den inte används. Detta är en smidig lösning och är också bra för båten att inte ligga i vattnet.